Feestelijk startsein woningen in Herpen

Gisteren, maandag 18 december 2023, is de start van de bouw van 21 woningen in Herpen officieel gevierd. Dit betreffen de 13 seniorenwoningen en 8 rug-aan-rugwoningen. Wethouder Sidney van den Bergh (gemeente Oss) heeft het feestelijke startsein gegeven middels een steenlegging. Na deze officiële start was er gelegenheid voor alle aanwezige toekomstige bewoners om met elkaar kennis te maken en eerste ervaringen te delen.

De wethouder feliciteerde de bewoners met hun nieuwbouwwoning: “Geweldig dat er gelijktijdig gebouwd wordt aan zowel de rug-aan-rugwoningen als de seniorenwoningen. Als het gaat om Hofje Wilgendaal ben ik ervan overtuigd dat deze concepten de toekomst hebben in huisvesting van senioren”.

Nieuwbouw Hofje Wilgendaal en De Gaard  
In Herpen is Reuvers Ontwikkeling & Bouw bezig met de bouw van 13 levensloopbestendige woningen in plan Hofje Wilgendaal en 8 rug-aan-rugwoningen in plan De Gaard. De woningen zijn gelegen aan de Sluitappel, Hoog Heeren en Dries. Zoals Ron Beerens, projectontwikkelaar bij Reuvers Ontwikkeling & Bouw zo mooi zegt: “Hiermee voltooien wij het laatste stuk van Wilgendaal in Herpen.”

Samen wonen met oog voor elkaar
In Hofje Wilgendaal worden de woningen gebouwd rondom een hofje. Hier wonen senioren apart en toch samen. De ontwikkelaars en initiatiefnemers noemen het “samen wonen met oog voor elkaar”. Eén van de initiatiefnemers, Herman Heurkens, droomde er al jaren van om een eigen hofje te bouwen op een stuk grond achter zijn huis. En dit idee liet hem nooit meer los. Samen met bondgenoot Wim van Hoogstraten zijn zij in 2019 ingegaan op de uitdaging van de dorpsraad van Herpen en de gemeente Oss, die graag mee wilden werken aan initiatieven van bewoners om samen te wonen. Het perceel achter het huis van Herman was volgens de gemeente echter geen goede locatie. Toch werd er doorgezet en vonden Herman en Wim uiteindelijk een geschikte locatie in de uitbreiding van Wilgendaal. 

Wim van Hoogstraten vertelt: “Wij vinden dat het project Hofje Wilgendaal bijdraagt aan mensen langer zelfstandig en vitaal te kunnen huisvesten. Het samen wonen en toch apart zien wij als een nieuwe manier van wonen voor ouderen. Aan deze vorm is nadrukkelijk behoefte naarmate de vergrijzing toeneemt. Temeer, omdat je niet meer terecht kunt in verzorgingshuizen”. 

De bewoners in Hofje Wilgendaal worden naast eigenaar van de eigen woning, ook mede-eigenaar van de gezamenlijke ontmoetingsruimte. De binnentuin met groot terras huurt de Vereniging van Eigenaren van de gemeente. Hier kunt u uw verjaardag vieren, maar ook een gezellige buurt­borrel organiseren. “We zijn blij dat we hier ook enkele subsidies voor hebben mogen ontvangen om de ontmoetingsruimte goed in te richten. Om zorg, welzijn en wonen aan elkaar te verbinden is nog steeds hulp en ondersteuning nodig. We hopen op meer samenwerkingen en een meer integrale benadering”, benadrukt Wim. 

Nog enkele woningen beschikbaar
In plan Hofje Wilgendaal zijn nog enkele levensloopbestendige woningen beschikbaar. Meer informatie over het project en het aanbod van de woningen vindt u op: www.hofjewilgendaal.nl.